Capaciteit op het net

Nieuwe knelpunten voor teruglevering van elektriciteit in Noord-Holland

Het hoogspanningsnet van netbeheerder TenneT heeft in Noord-Holland, ten noorden van het Noordzeekanaal (exclusief Oostzaan), de maximale capaciteit bereikt voor de teruglevering van elektriciteit. Nieuwe aanvragen door klanten bij regionaal netbeheerder Liander voor capaciteit op het elektriciteitsnet, om elektriciteit terug te kunnen leveren, komen op een wachtlijst totdat er meer capaciteit beschikbaar is. Dit kan door meer flexibel gebruik van het elektriciteitsnet of totdat TenneT de capaciteit op hoogspanningsnet heeft uitgebreid. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden op zijn vroegst in 2036 gereed.

26 september 2024
Noord-Holland

De nieuwe knelpunten zijn ontstaan door een groeiend aanbod van duurzaam opgewekte elektriciteit door windmolens,  zonneparken en zonnepanelen op daken.

Beter benutten van het net 

Voor dit noordelijke gebied in Noord-Holland met nieuwe knelpunten voor het terugleveren van elektriciteit gaat TenneT samen met  Liander onderzoeken of het bestaande elektriciteitsnet beter benut kan worden met flexibele levering van elektriciteit aan het net. Dit betekent dat producenten worden gevraagd om tegen vergoeding hun wind- en zonneparken op sommige momenten tijdelijk uit te schakelen of minder terug te laten leveren. Hiermee hopen de netbeheerders weer ruimte op het net te vinden zodat zij meer grote producenten van groene stroom van capaciteit op het bestaande elektriciteitsnet kunnen voorzien. De resultaten vandit onderzoek worden in maart 2025 verwacht. Ondertussen werken TenneT en Liander  op veel plaatsen in de regio volop aan de uitbreiding en de versterking van het elektriciteitsnet.  

Maximale capaciteit

Het elektriciteitsnet in Noord-Holland heeft de afgelopen periode al zijn maximale capaciteit bereikt voor de levering van elektriciteit.  Ook voor levering doen de netbeheerders onderzoek naar de mogelijkheid van flexibel gebruik van elektriciteit door grootzakelijke klanten in de provincie. De resultaten van dit onderzoek worden in december bekend gemaakt.

Lees ook het nieuwsbericht van Tennet