Tarieven

Netbeheertarieven stijgen in 2025

Netbeheerders hebben bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voorstellen voor de netwerkkosten voor 2025 ingediend. ACM heeft op 4 oktober deze voorstellen op haar website gepubliceerd. Hieruit is op te maken dat de netwerkkosten voor consumenten gemiddeld met 11% stijgen. Hoeveel de netwerkkosten voor consumenten stijgen verschilt per netbeheerder en de capaciteit van de aansluiting. ACM bepaalt hoeveel elke netbeheerder voor zijn diensten bij consumenten en bedrijven in rekening mag brengen en toetst de voorstellen. De ACM neemt eind november een definitief besluit over de maximumtarieven. De vandaag gepubliceerde tarieven voor 2025 zijn nog voorlopig.

4 oktober 2024
Tarieven

Netwerkkosten Liander consumenten  

Voor klanten van Liander betekent dit een stijging in de netwerkkosten van ongeveer 14% voor elektriciteit en een daling van ongeveer 3% voor gas. De kosten die Liander in rekening brengt bij huishoudens stijgen daarmee in 2025 met € 47 per jaar. Dit is een totale stijging van ongeveer 7%. 

Zakelijke klanten en grootverbruikers 

Afnemers van het (extra)hoogspanningsnet van TenneT betalen in 2025 net als vorig jaar ongeveer 2,6 miljard euro aan transportkosten. Voor zakelijke klanten van Liander met een grote elektriciteitsaansluiting betekenen de voorgenomen tarieven veelal een stijging van tussen de 10 en 15 % ten opzichte van hun huidige tarief. Voor gas is sprake van een daling van de tarieven die kan oplopen tot 10 %. 

Eenmalige aansluitkosten 

Ook de eenmalige kosten voor het maken van een nieuwe aansluiting nemen toe. Het tarief voor het maken van een nieuwe elektriciteitsaansluiting in Liandergebied stijgt in het nieuwe jaar met ongeveer 27%. De stijging komt doordat de rekenmethode die de ACM gebruikt om de kosten te bepalen vorig jaar is gewijzigd. In de oorspronkelijke methodebesluiten kregen de netbeheerders niet genoeg tariefruimte van ACM om deze door te berekenen via de tarieven. Inmiddels zijn er op last van de rechter nieuwe methodebesluiten waardoor het tarief dichterbij de realistische prijs komt die het kost om een aansluiting te maken en dat leidt tot tariefstijgingen. 

Investeren in toekomstbestendig energiesysteem 

De elektrificatie van woningen, vervoer en industrie leidt tot een verdrievoudiging van het elektriciteitsverbruik in Nederland. Om het toenemende vraag en aanbod van elektriciteit aan te kunnen moet het elektriciteitsnet verzwaard én uitgebreid worden. De netbeheerders investeren daarom meer dan ooit en deze investeringen nemen de komende jaren verder toe, waaronder ook grote investeringen in de aanleg van het net op zee. Netbeheerders investeren tot en met 2030 ongeveer 8 miljard euro per jaar om het energiesysteem toekomstbestendig te maken. 

Andere verdeling van de kosten 

De investeringen die de netbeheerders moeten doen, moeten worden terugverdiend via de tarieven die bij de klanten in rekening worden gebracht. De netbeheerders maken zich echter zorgen over de stijging van de netkosten. Ze kunnen onbedoeld leiden tot energie-armoede en  Europese concurrentievervalsing. Daarom pleiten netbeheerders voor een herijking van de manier waarop die kosten worden (door)berekend. Oplossingen hiervoor zijn bijvoorbeeld door de capaciteit van het net – met prijsprikkels – veel beter te benutten. Hiermee kun je investeringen, en dus extra kosten, voorkomen. Of door de kosten beter te verdelen over iedereen die gebruikmaakt van het net. De komende maanden publiceren de netbeheerders verschillende rapporten en onderzoeken over hoe dit mogelijk te maken. 

Een overzicht met alle tariefvoorstellen is te bekijken op de website van de ACM. Eind november neemt de ACM een definitief besluit over de tarieven.