Uitbreiding elektriciteitsstation Oterleek

Netbeheerders Liander en TenneT breiden het elektriciteitsstation aan de Huygendijk 43 in Oterleek uit. De werkzaamheden zijn al in 2022 gestart en duren tot en met 2028.

Het elektriciteitsnet in Nederland is betrouwbaar, maar nog niet klaar voor de snelgroeiende vraag naar stroom. In een groot deel van Noord-Holland kunnen nu geen nieuwe woonwijken en grote bedrijven op het net worden aangesloten. Daarom breiden we het elektriciteitsnet in de regio flink uit. Dat doen we door nieuwe stations te bouwen, door bestaande stations uit te breiden en door nieuwe kabelverbindingen te leggen. Dit speelt ook op het elektriciteitsstation in Oterleek. Het bestaande station wordt vernieuwd en uitgebreid.

Het elektriciteitsstation in Oterleek is een belangrijke schakel in het elektriciteitsnet van de regio. Het levert stroom aan 12 gemeenten in Noord-Holland. 

Bekijk hier een vergroting van de kaart.

Planning

Hieronder is een overzicht van de activiteiten die er gaan plaatsvinden met de bijhorende planning.

Voorlopige planning
Wat gaat Liander doen? 
Sept-okt 2024Kappen en snoeien van de bomen.
2025-2027

Liander vervangt de transformatoren aan de kant van de dijk.
Er komt een vierde transformator bij.

2025
Start bouw 50 kV-gebouw van Liander.
Begin 2028Liander sloopt het oude 50kV-gebouw dat langs de dijk staat.
Medio 2028Groene inrichting van het terrein. 

Nieuw 50kV-gebouw

Aan de westrand wordt het elektriciteitsstation uitgebreid richting de Dorpsstraat. Hier komt een nieuw gebouw van Liander voor een 50 kilovolt installatie (zie onderstaande afbeelding in het rood). Deze installatie verdeelt de stroom over andere elektriciteitsstations in de regio.  

Het gebouw wordt 45,1 meter lang, 18,5 meter breed en 10,5 meter hoog (met uitzondering van de schuine elementen in het midden). Het oude 50kV-gebouw langs de dijk wordt gesloopt. 

Nieuwe transformatoren

De drie transformatoren langs de dijk worden vervangen. Ook komt er een vierde transformator bij. Transformatoren zijn elektrische installaties die de energie omzetten van een hoge spanning (150 kilovolt) naar een lagere spanning (10 kilovolt), zodat deze verder verspreid kan worden naar woonwijken en bedrijven. Voor het transport van de stroom worden van en naar elektriciteitsstation ondergrondse kabels aangelegd.

Hoe komt het gebouw en het terrein eruit te zien?

Ontwerp
Omdat het nieuwe gebouw zichtbaar is vanaf de dijk en vanuit een aantal woningen aan de Dorpsstraat zijn we met omwonenden in gesprek gegaan over het uiterlijk van het gebouw en het groen eromheen. Met de inbreng van de omwonenden zijn we tot het volgende ontwerp gekomen: 


Aanzicht vanaf het terrein.


Aanzicht vanaf het dorp.

Groene inrichting van het terrein
We planten bomen daar waar mogelijk. Op de plekken waar geen bomen kunnen komen in verband met ondergrondse kabels, kiezen we voor niet-diep wortelende beplanting, zoals heesters. Met de omwonenden is bepaald dat het een mix wordt van inheemse heesters die in het gebied voorkomen. De heesters hebben aan de dorpszijde een hoge sierwaarde. Dat betekent een diverse bloeiperiode en bladhoudende en groenblijvende soorten. In de afbeelding hieronder ziet u een overzicht van de beplantingszones.


Beplantingszones:

  • Houtsingel/bosschage bestaat uit kleine bomen en heesters
  • Houtsingel met hoge sierwaarde bestaat uit sierheesters tussen 5-8 meter hoog.
  • Erfbeplanting bestaat uit sierheesters en kruidenrijk gras (dijkmengsel)

Bomenkap en compensatie van groen

Voor de uitbreiding van het elektriciteitsstation moeten in totaal 184 bomen worden gekapt van de eerste categorie. Dat zijn bomen tussen 15-24 meter hoog. 111 bomen hiervan zijn in 2023 gekapt.  De rest wordt in 2024 gekapt. Op het terrein is niet genoeg ruimte om 184 bomen van de eerste categorie terug te planten. Ondergrondse en bovengrondse elektriciteitskabels zijn een beperking voor het planten van diepwortelende en hoge bomen.

Liander koopt een stuk grond aan ten noorden van het elektriciteitsstation voor de compensatie van groen. Maar ook dan is er niet genoeg ruimte om alle hoge bomen terug te planten. Daarom planten we 70 bomen van de 1e categorie en 151 bomen van de 2e categorie (6 - 15 m hoog). In totaal 221 bomen. Er worden dus meer bomen terug geplant dan zijn gekapt, maar de bomen worden minder hoog.

We planten inheemse soorten die passen bij de omgeving, met voldoende variatie om de biodiversiteit en resistentie voor boomziekten te vergroten. We planten jonge bomen. Het duurt dus even voordat deze volgroeid zijn. Het groen wordt in 2028 gepland, als de werkzaamheden klaar zijn. Mogelijk kunnen op sommige plekken al eerder bomen en struiken worden geplant.

Vergunningen

De kapvergunningen voor de in 2024 te kappen bomen aan de westzijde (Liander) en voor de te snoeien bomen aan de oostzijde van het terrein (TenneT) zijn verleend. Medio augustus 2024 heeft Liander een omgevingsvergunning bouw aangevraagd voor het nieuwe 50kV-gebouw. Via www.officielebekendmakingen.nl kunt u op de hoogte blijven van status van de vergunningen.  

Informatie en contact

Liander informeert de omgeving over de voortgang van het project. Dat doen we onder andere via brieven, inloopbijeenkomsten en deze website. Hieronder ziet u een overzicht van de communicatie:

Heeft u een vraag over het project? Dan kunt u contact met ons opnemen via oterleek@liander.nl.