Buurt voor buurt het stroomnet toekomstbestendig

Met de buurtaanpak maken we  het stroomnet krachtiger. Proactief en doelgericht. Hiermee conformeren we aan de Nationale Uitvoeringsagenda om in 2050 de gebouwde omgeving aardgasvrij te maken.

Wat is de buurtaanpak

De ‘buurtaanpak’ is een gestandaardiseerde werkwijze om het stroomnet buurt voor buurt toekomstbestendig te maken. Deze werkvorm hebben we samen met de andere netbeheerders ontwikkeld. Het is de basis voor iedere buurt waar we aan de slag gaan. We bundelen het werk per buurt en pakken de werkzaamheden aan het stroomnet in een keer op. We maken hierover afspraken met u als gemeente . Deze werkvorm helpt u als gemeente, uw inwoners én ons. 

In de buurtaanpak gaan we op basis van door onze netspecialist bepaalde zoekgebieden op zoek naar locaties voor elektriciteitshuisjes. De nieuwe elektriciteitshuisjes komen in bestaande woonwijken en buurten waar vaak maar weinig ruimte boven en onder de grond is. Met de werkwijze van de buurtaanpak en in goede samenwerking met de gemeente kunnen we dit werk structureel opschalen en in goede banen leiden. 

Waarom de buurtaanpak

Het vraagt een versnelling van werken om het stroomnet van iedere gemeente in ons verzorgingsgebied de komende jaren te kunnen versterken. We gaan tot wel 10 keer meer elektriciteitshuisjes per jaar plaatsen dan we de afgelopen jaren deden. Het is daarom extra belangrijk om het werk voorspelbaar en efficiënt te maken. Bij deze uitbreiding van het hoort een andere aanpak dan die we gewend zijn. Bij deze uitbreiding van het net hoort een andere aanpak dan we gewend zijn. We gaan het niet halen als we de elektriciteitshuisjes individueel blijven plaatsen.

Voordelen van de buurtaanpak

  • Effectievere samenwerking met de gemeente door per buurt het stroomnet een keer aan te pakken.
  • Nieuwe ontwikkelingen in een buurt mogelijk maken door een toekomstbestendig net. 
  • Als gemeente toekomstperspectief bieden aan inwoners zodra de warmteoplossing bekend is 
  • We breiden het stroomnet van een buurt in een keer uit. Zo hoeven we minder vaak losse werkzaamheden uit te voeren en houden we de overlast voor de buurt zo klein mogelijk.
  • Een beter netontwerp door een buurt in één keer als geheel aan te pakken.

Prioritering van de buurten

Op basis van het toekomstig stroomgebruik per buurt, de zwaarte van het bestaande net en de door de gemeente gekozen warmteoplossing bepalen we de volgorde waarin we het stroomnet gaan uitbreiden. We gaan in ongeveer 2.750 buurten in ons verzorgingsgebied aan de slag. Wanneer uw gemeente in de planning staat, neemt onze relatiemanager of gebiedsregisseur contact op.

Samenwerking met gemeenten 

De buurtaanpak vraagt om een goede samenwerking en betrokkenheid vanuit een gemeente en Liander.

Afspraken over deze samenwerking leggen we vast in een samenwerkingsovereenkomst (SOK) en inhoudelijke afspraken in een nadere overeenkomst (NOK). Deze vastgelegde afspraken gelden voor de hele gemeente en voor Liander. Afspraken per buurt leggen we vast in een buurtrealisatieplan (BRP). Daarin komen naast de voor de voor de elektriciteitshuisjes gevonden locaties onderwerpen zoals inpassing, vormgeving en participatie aan de orde. 

Meer weten?